dec
21
2012

Imorgon blir en dag som alla andra

Jag funderade lite idag på den där radio-premiären av Världarnas Krig i slutet av 30-talet. Orson Welles hade gjort en radiopjäs av den berömda boken, och den framfördes med sån realism så vissa trodde på allvar att marsianer hade invaderat jorden. När det beskrivs nu för tiden så får man känslan av att det var väldigt spritt, och att väldigt många trodde på det. Folk var dumma i huvudet förr, är det lätt att tänka. Idag vet vi bättre, tänk vad långt vi har kommit sedan dess.
Men så kommer det här med Maya-kalendern, att den just nu pågående Maya-eran, som är 5125 år lång, är på väg mot sitt slut. På nåt sätt har vissa fått för sig att det skulle betyda jordens undergång. Maya-riket själva trodde ju inte det ens själva dock. Deras tideräkning var annorlunda än våran. Vi har dagar, veckor, månader, år, decenium, sekel, millenium, och så vidare. Maya hade också sin indelning av tiden.
En exakt likelse hade ju varit om infödingar från Amazonas tar sig till Sverige och hittar en kalender över 2012. Dom kollar igenom månaderna, och räknar efter….oktober, november, december…och… vänta nu…inga fler månader?? JORDENS UNDERGÅÅÅNG!!”
Det tar inga många sekunder för att se var logiken falerar. Men ändå, i dessa dagar, nådens år 2012, finns det folk som läser på internet att jorden ska gå under för att Maya sa det. Och längre än så behöver vissa inte läsa. Dom läste det på internet, och då är det ju så. Massa tjöt om döds-planeter som riskerar att att kollidera med jorden, jordbävningar, och alla tänkbara katastrofer har folk läst om på Internet. Och då är det ju så. Skit i att läsa en extra minut för att försäkra dig om att det finns anledning att tro att jorden ska gå under, så du slipper hamstra mat, och bygga dig en atombunker.
Och om 80 år kommer folk läsa om dessa tider vi lever i nu, och dom kommer tro att många av oss gick på det. Och folk kommer skratta, skaka på huvudena, och prata om hur genomkorkade människor var 2012, och hur jäkla långt folk har kommit sedan dess. Som vi med Världarnas Krig.

Faan också, klockan är över midnatt, dags att krypa under bordet och ta skydd!!

Skrivet av i Funderingar |

Kommentera »


Björns hemsida 2010 | Tema: Aeros 2.0 delvis av TheBuckmaker.com