mar
01
2010

Pälskragar och ögonlock

December 08, 2009 19:08:40
Det finns många saker här i världen som jag inte riktigt förstår mig på. Om jag skulle göra en lista över alla saker som jag inte förstår så skulle pälskragar hamna ganska långt upp på den listan. Jag menar, vad är grejen med pälskragar? Då menar jag främst de kragar som sitter kring kanten på jackkapuschonger (det ordet var jag tvungen att googla fram). Varför vill man ha en irriterande pälsboll kittlandes i nacken? Eller i pannan? Vilken nytta gör den? Man har den ju knappast för att det värmer, för det gör den ju inte. Jag förstår att eskimåeer har såna, hela deras klädkollektion består ju av päls, bor man på Grönland så har man inte så mycket att välja på. Men vi här i väst, varför finns det en marknad här för päls-kant-kapuschonger?

Varför vill man se ut som en idiot, är allt jag undrar.

Man reflekterar inte överdrivet ofta över att hela våran existens som människor hänger på det faktum att vi har ögonlock. Testa att hålla ögonen öppna en minut liksom, hur trevligt känns det? Ögonen får klåda först, sen börjar de torka ut ordentligt vilket gör upplevelsen än mer irriterande. Vad som händer därefter har jag inte vågat testa, men jag kan tänka mig att ögonen hoppar ur och börjar söka efter vatten. Om vi inte hade haft ögonlock så hade vi blivit blinda allihop så snart vi krälade upp ur den sjö där vi alla ursprungligen kommer från.
Det finns inte ett enda annat organ i våra kroppar som man kan reflektera på samma sätt om, förutom det uppenbara, som t.ex. att vi för våran direkta överlevnads skull är tvungna att ha vitala organ som t.ex. hjärta, lungor och hjärna (även om det sistnämnda tycks saknas hos vissa).

Skrivet av i Funderingar |

2 Kommentarer »

  • Carina skriver:

    Jag har reflekterat över att det har blivit överdrivet populärt att bära andra levande individers päls runt människokroppen denna vinter! Detta är inte något nytt fenomen!
    Det förvånansvärda är hur oerhört många unga förmågor som hasar runt med äkta päls i dag.

    Förvånansvärt är också att hundratals jag mött med äkta päls går på några av de lärosäten i Stockholm, där jag hade hoppats på att man hade en så pass reflekterande och objektiv bild av samhället att man visste och kände till att det ligger oerhörda grymma metoder bakom den kommersiella uppfödningen av pälsdjur som mördas endast för detta syfte.

    Men det ser tyvärr ut som en eller flera generationer slutat att bry sig om etiska och moraliska djurfrågor i dagsläget!
    Det verkar vara ”Mitt,mina och jag” den självcentrerade karaktären som dominerar dagens samhälle, så vem bryr sig? Tack för ordet Carina.

  • Björn skriver:

    Fast, du menar att det har blivit populärare på senare år? Jag trodde faktiskt det var populärare förr. Fast det klart, hur det än är så är det fortfarande för populärt. Men jag har ändå känslan av att det är på nedåtgående.

    Och stämmer det verkligen att HUNDRATALS studenter på lärosätena går runt med päls? När jag funderar på det, så ser jag sällan folk med päls på. Men det klart, kanske är du mer uppmärksam på det.

    Tack för kommentaren! Och trevligt att du har bemödat dig med att bläddra tillbaks ändå till det här gamla blogginlägget, haha.


Björns hemsida 2010 | Tema: Aeros 2.0 delvis av TheBuckmaker.com