feb
15
2010

Efter Gotland

Juli 04, 2008 17:14:51
Vi kom hem från Gotland för några dagar sen. Det är svårt att summera hela resan på ett bra sätt, men ska göra ett försök.
Vi bodde i en asmysig liten stuga alldeles vid vattnet, ca 1 mil från Visby. Där tältade jag och Emelie en natt, och vi badade några gånger och vi grillade och tittade på fotbolls-VM.
Visby besökte vi såklart, där kollade vi på alla små mysiga medeltidshus och vi tittade på museeum och vi åt god mat. Liite besviken blev jag på Visby, för dom verkar inte ha gjort några jättestora försök att ha kvar den gamla klassiska känslan i stan, utan allt är bara dyrt, högljutt och flådigt.
Dom trevligaste promenader i stan hade jag en bit bort från alla turistfällor och så.
Mest imponerande i stan var nog dom gamlaste husen, ett vet jag har stått där sen 1200-talet. Helt sjukt, tycker jag, och coolt, att det har stått där oavbrutet genom historien.
Dom har iallafall 3 gamla klosterruiner inne i stan också, likaså väldigt imponerande historia.

Utöver det besökte vi också bland annat Krusmyntagården, det är en trevlig liten örtgård inte långt från där vi bodde. Där kunde man handla kryddor, oljor, tvålar och en massa smått och gott. Dyrt som fasen såklart, men trevligt och värt ett besök.
Jag köpte bland annat brännvinskryddor till far min, gott te och kardemummaskorpor till mor min, och saffranspannkaksrecept med lite sylt och så till oss själva.
Saffranspannkakor är en otroligt god gotländsk specialité, den består av grötris, saffran och lite annat, det blir gott som tusan. Men varför dom kallar det pannkakor det vetti katten.

En dag besökte vi också torsburgen. Det är en rest från en fornborg från järnåldern.
Inte så mycket att se på direkt, den största resten är en ett par kilometer lång och 7 meter hög mur av sten, jäkligt imponerande att dom kunde bygga nåt så stort med dom resurser man hade på den tiden.
Det jag gillar med såna gamla grejer, som mest är smårester eller ruiner, är inte till största delen det man kan se med blotta ögat, även om det imponerar också.
Det jag gillar mest med det är just att fundera på hur det såg ut på den tiden det byggdes, hur det byggdes, vad dom fick material från, osv osv.
Många andra ser ju bara en lång hög med sten, men det är lite tråkigt att bara se det på det sättet, tycker jag.

Menmen.

Jag och Emelie tältade vid havet en natt, när jag var i en begynnande förkylning, det var inte så bra att göra det, med tanke på att det var kallt, blåsigt och havet var alldeles utanför.
Detta resulterade nämligen i att jag drog på mig en sjuhelvetes förkylning som Emelie också drabbades av.
Vi blev smått gebriga, hostiga och förkylda och fick sitta inomhus i stort sett dygnet runt i typ 3-4 dagar. Inte så kul mitt i semester vill jag lova.

Vi bilade runt väldigt mycket både på Gotland och den extremt vackra ön Fårö, som ligger strax norr om Gotland.
Det kan mycket möjligt vara Sveriges absolut finaste miljöer, det går inte att beskriva, man måste se det själv, så åk och gör det! Nu! Om du inte redan varit där.
Raukar tittade vi på bland annat. Det är typ stora, höga och märkliga stenformationer som står vid stränderna som har skapats genom miljontals år av erosion och så. Jäkligt imponerande!

Vi gjorde såklart mycket annat också, men som jag sa innan, den här resan går inte riktigt att beskriva på ett rättvist sätt, man måste uppleva det själv!

Annars den här veckan har jag jobbat på ett nytt jobb, ett sommarjobb.
Min pappas företag behövde hjälp med att sätta upp ett förråd hos en av pappas kunder, så det hjälpte jag och min bror till med.
Ett tufft jobb det, speciellt dom två sista dagarna då jag inte var inne i själva förrådet, utan var utomhus och hjälpte till med grejer, tunga och jobbiga grejer, som att bära en massa stora slangar hit och dit, tömma stora containrar på diverse skit, och en himla massa mer bärande av både slangar, kablar och diverse verktyg.
Extra kul att det har varit typ 28 grader hela dagen också, så man är helt slut typ redan vid lunch.

Menmen, hoppas det blir en vecka ledigt, innan jag börja jobba på simhallen igen, då ska jag jobba ganska mycket. Bland annat tre stycken 12-timmarspass i rad, heldagar alltså. Det blir jobbigt, trevligt med pengar!

So long
Mvh Björn

Kommentera »


Björns hemsida 2010 | Tema: Aeros 2.0 delvis av TheBuckmaker.com