dec
28
2017

Blogg eller plugg

Blogg istället för plugg. Plogg? Blugg? Kärt barn har många namn. Hej, mitt namn är Björn. Jag sitter i Göteborgs Universitets pedagogiska bibliotek och i högtalarna har det just meddelats att biblioteket stänger om 15 minuter. Så det gäller att se till att de kommande minuterna används effektivt så att jag får ner några fler ord till hemtentan som lärarna så snällt lade ut till oss två dagar innan julafton. Vad ska man annars göra under mellandagarna? Jag kan i alla fall inte komma på nåt jag hellre gör än att skriva hemtenta (ironivarning). Nåväl, åter till tentan, nu är klockan 16:51 och nu är det dags att skriva ner några fler ord. Det här huset är väldigt ovalt, eller snarare, *googlar*, ellipsformat. Vad är skillnaden mellan en ellips och en oval? Det finns en mjölkprodukt i USA som heter ovaltine (jag valde fetstil för att rikta er uppmärksamhet till nyckelordet), men alla deras burkar är klart cirkulära i formen. Varför har de då ”oval” i namnet? Just det, hemtenta var det. Nu är klockan 16:54, folk börjar röra på sig. De plockar ner laptops i väskor och tar på sina jackor. Är det ens värt att skriva mer nu? En nyckel rasslar längre ner i rummet. En väktare låser dörrar. Jag tror jag borde gå. 16:56.

17:00 nu. Jag sitter i caféet. Slänger en blick bort mot biblioteket där jag nyss satt. Folk är kvar där inne! Varför blir de inte utslängda? Hade jag kunnat sitta kvar där ett tag till eller vad är grejen? Missade jag viktiga minuter då jag kunde ha skrivit på min hemtenta? Antagligen. Jag borde skicka ett mail till någon ansvarig för att se om det är okej att säga att man ska stänga biblioteket kl 17:00 och sen….vänta…nu låste någon biblioteket. Var det samma väktare som jag såg innan? Osäkert. Hur många väktare behövs på ett bibliotek? Vem bestämmer det? Finns det någon centralt beslutad handlingsplan som säger hur många väktare per kvadratmeter man behöver? Varför har man ens väktare på bibliotek? Kan inte en bibliotekarie hantera nycklar eller vad är grejen?

Nåväl, tillbaks till hemtentan. Den handlar om Skolverkets uppdrag, styrmedel och styrningslogiker. Jag har inte fattat varför det heter styrningslogiker (jag fetstilade). Logik kopplar jag till matematikens värld. Och därmed är vi tillbaks i ellipsformens fantastiska värld, eftersom det är en matematiskt bestämd form. Jag påstod förut att det här huset är ellipsformat, men det är bara halva sanningen. Hela sanningen är att huset har formen av en halv (min fetstil) ellips. Läste någonstans att planen var att huset skulle bli en hel ellips, men pengarna tog slut när huset var halvklart. Nåväl, Skolinspektionens styrlogiker var det ja. Min mage kurrar, kanske borde jag åka hem och laga middag?

18:12 är klockan nu. Hann handla innan jag kom hem. Tentadags! Den ska vara klar den 11e januari. Den 9e har jag och en kurskamrat bestämt att vi ska ses för att prata om hemtentan. Vore det inte oförskämt av mig att dyka upp till det mötet med en färdig tenta? Som att strö salt i kurskamratens sår, ifall hon inte hunnit bli klar med tentan. Jag är liksom inte den skrytsamma typen. Oj, höll på att glömma, laga middag! Skriv inte tenta på fastande mage borde vara alla studenters mantra. Känn er fria att brodera det på en duk och häng upp på väggen. Jag tror min middag ska bli pastabaserad.

Skrivet av i Funderingar |

1 Kommentar »


Björns hemsida 2010 | Tema: Aeros 2.0 delvis av TheBuckmaker.com